onsdag 23 november 2011

Kan kost och träning bromsa hudens åldrande?


Är det normalt att man får rynkor vid 20-25 årsålder? Finns det viss kost och träning som kan bromsa hudens åldrande?

Ja man kan få rynkor i den åldern men det är så vanligt. Då beror det oftast på att huden är mycket uttorkad och illa behandlad och rynkorna försvinner med rätt vård. Skrattrynkor vid ögonvrån är det vanligaste att få tidigt och det kan det vara någon som får som inte beror enbart på torrhet.

Huden speglar insidan och hur våra organ mår. Det finns en träningsform som är suverän och som påverkar inte bara våra muskler och hud utan också våra inre organ och får dem att fungera optimalt. Yoga. Det finns olika former. Ashtangayoga är riktigt tufft fysiskt för den som vill ha det. Hatha yoga är lite lugnare. Det finns också medicinsk yoga om man redan är sjuk eller har en nedsatt organfunktion. All träning är bra om du tycker att den är rolig och du känner dig nöjd och glad efteråt, men yogan är extra bra för de inre organen. Att meditera är ingen träning men ett bra sätt att hålla sig lugn, hitta det man vill göra i livet och att lära känna sig själv vilket huden också mår bra av.

Att äta en allsidig kost har du säkert hört att man ska men det betyder inte att alla ska äta allting. Kött behöver inte alla äta. Alla mår inte bra av det, men vi behöver protein som också finns i fisk, ägg, skaldjur och sojaprodukter. Grönsaker och frukt i alla färger ska alla ha, men känn efter om du mår bäst av att äta dem råa eller tillagade, varma eller kalla. Mjölk behöver vi inte som vuxna men kan såklart dricka om man vill ändå. Bättre att ta mjölk som fil och yogurt. Kalcium får vi från grönsaker och ost. Fibrer är bra men ska inte överdrivas då kan det faktiskt få motsatt effekt.

Fett behöver vi, men det ska vara av bra kvalitet som raps, oliv och sesamolja. Smör och kokosfett är också bra fetter. Nötter har bra fett men innehåller mycket energi. Undvik margarin och alla livsmedel som är light. De innehåller en massa konstiga utfyllnadsmedel som kroppen inte behöver. Likadant med sötningsmedel. Riktigt socker är att föredra men se till att inte få i dig för mycket. Likaså med salt. Ät av allting du mår bra av och se till att du äter tre måltider plus mellanmål varje dag. Följ inga konstiga dieter. Njut av maten och stressa inte igenom måltiden det påverkar näringsupptaget i längden som kan bli sämre när maten inte tuggas ordentligt.

Ät frukost varje dag. Det är bevisat att den som gör det klarar sig från sötsug och onödigt småätande under dagen. Hör du till dem som inte är hungrig på morgonen ta med dig din smörgås och gärna ett kokt ägg och ät så fort du blir hungrig. Alternativt blanda en fruktsmoothie med proteinpulver du kan dricka på vägen.

Ett tips alla ekologiska hudterapeuter får lära sig är att varje morgon ta en tsk helnyponpulver, en tsk nässelpulver, en tsk nakenhavre och en tsk dinkelkli. Det blandas med vatten och dricks eller blandas i frukostflingorna. Det är bra för både hud och tarmar. Innehåller mineraler och c-vitamin som gör att huden kan hålla sig fastare längre. Dinkel och nakenhavre gör att tarmarna fungerar och ser till att det inte blir stopp. Drick i lagom mängd under dagen, men undvik för mycket koffein. Prova grönt och rött te istället. De innehåller antioxidanter som är bra för hud och kropp.

3 kommentarer:

  1. Om man är glutenintolerant och vill byta ut dinkelkli och havre mot något annat, har du något bra tips då?

    SvaraRadera
  2. Hej Malin,
    Är inte någon expert på området men soja och bovete är glutenfritt. Fråga i en hälsokostbutik. Har du ingen i närheten finns kan du alltid ringa. Örtagubben och Gryningen är två bra butiker i Stockholm som också har webshoppar.

    SvaraRadera
  3. Hej igen!
    Jag är ganska välinformerad om vad jag kan byta ut det till om man bara ska byta rakt av. Jag tänkte mer om man skulle byta till något som har samma egenskaper.
    Bovete är ju ofta föreslaget som substitut för havre för att de har liknande konsistens och uppträder liknande i bakverk och flingor. Det jag är osäker på är deras andra egenskaper som t.ex. fiber- och näringsmängd. Jag förstår om den här frågan är lite special och kanske inte inom ditt område, men chansade på att fråga iallafall...

    SvaraRadera