måndag 1 november 2010

Minikurs om inre obalanser del 1.

I de allra flesta fall beror hudproblem på inre obalanser, det läser vi i dem flesta svar om frågor på hudproblem. Vad kan man göra åt dem då? Jag tänkte ha en liten minikurs här och ge er mina tips och min syn på hur det kan fungera.

STRESS. Den vanligaste orsaken till problem över huvudtaget. Positiv stress mår vi bra av. När vi känner att vi orkar med, har energi och allt är kul även om det är mycket. Den negativa däremot kan bryta ner oss ordentligt. Dels när vi har för mycket, inte trivs med det vi gör, var vi är, vår relation etc. etc. Anledningen till att vi stannar i dessa situationer beror ofta på en låg självkänsla som är en konstant negativ stress. Det tänker vi kanske inte på. Att inte tycka om och tro på sig själv och ständigt kritisera sig för än det ena, än det andra är enormt nedbrytande för både kropp och själ.

Här är några idéer om hur du kan minska den inre stressen och förbättra självkänslan.


Gilla läget. Acceptans är steg nummer ett till att förändra en situation. Du kan inte ändra på något om du inte erkänner den som den är. Är det skit? Bra då vet du det och kan välja om du vill fortsätta ha det så istället för att du låtsas att allt är ok. och bli kvar.

Undvik att oroa dig. Lättare sagt än gjort men ett tips är att fokusera på det du gör just nu. Så fort du märker att du börjar tänka i orosbanor styr tillbaka till det du gör.

Jämför dig aldrig med andra. Kanske inte ens med dig själv om du vet med dig att du lätt tycker att du inte duger. Det finns alltid någon som är bättre och sämre än du. Som det ska vara.
Du är inte en sämre människa eller är värd mindre för att någon annan kan mer eller bättre.

Undvik att värdera det du gör. Det finns inget bra eller dåligt. Det finns variation, mångfald och erfarenheter och dem ska vi vara stolta över. Du gör ALLTID det bästa du kan just nu med dem förutsättningar du har. Det räcker. Livet är ingen tävling. Det är det du vill att det ska vara.

Lär dig att känna igen vad du mår bra av och lyssna på det. Gå dit du vill och gör det du älskar att göra. Självklart måste vi ibland ta hänsyn till omgivningen men det behöver inte vara en motsättning. Se till att ordna det för dig så att du får tid till det som ger dig glädje. Utöka sedan den tiden. Allt som ger positiv energi, föder mer positiv energi och nya idéer. Det är så du utvecklas och hittar din rätta väg i livet. Det ska vara roligt att leva och du ska må bra.

Ha tillit. Du vet vad som är rätt för dig. Vi är alla olika och har olika "kall" i livet. Värdera inte här heller. Inget yrke eller livsväg är sämre eller bättre. De är olika.

Undvik att vara alltför prestationsinriktad. Du måste inte lyckas med allt hela tiden. Att inte lyckas kan vara en större vinst och nödvändigare erfarenhet som tar dig till nya insikter.

Du kan välja. Kom ihåg att du alltid har ett val även om det är mellan pest och kolera. Du kan välja vad du tänker och hur du förhåller dig till allt och alla. Verkar det helt omöjligt så prova med att acceptera. Det betyder inte att du håller med om en situation utan att du ser den för vad det är, kanske helt för djävlig, du får ett bryt, men sedan kan du gå vidare och du bygger inte på någon inre stress genom förnekelse.

Undvik att identifiera dig med en situation, tanke eller känsla. Du är inget av dem. Du är den du är och allt det andra är något du upplever.

Var snäll mot dig själv och ta inte dig själv på för stort allvar. Att kunna skratta åt sig själv gör att man får skratta ännu mer i livet eller hur?Fråga dig själv, vad kan jag ge mig själv idag? vad kan jag göra för mig själv idag? Vad behöver jag just nu?



3 kommentarer:

  1. Jättebra av dig att ta upp sådana här faktorer :)
    Det är nog faktiskt många (konstigt nog) som faktiskt inte tänker särskilt mycket på helheten utan faktiskt tror att man genom yttre produkter kan fixa det mesta..
    För hoppningsvis förstår väl de flesta som inte är allt för unga att det är så mycket mer som krävs.

    SvaraRadera
  2. Ja jag tycker att det tas upp alldeles för lite. Speciellt den inre stressen när vi nedvärderar oss själva. Jag har varit där, så jag vet hur svårt det kan vara och vilken skillnad det blir när man börjar uppskatta sig själv på riktigt.
    Kul att du uppskattar inlägget.

    SvaraRadera
  3. Tack, bekräftar en massa saker som jag just nyligen lärt...framför allt att inte tävla med mig själv eller värdera olika livsval som bra eller dåliga. Även om det är svårt att göra i verkligheten.

    SvaraRadera