måndag 19 december 2011

Varför får jag hudproblem? Del 1



Tänk om jag kunde svara rakt och enkelt på det varje gång jag får frågan.Det är en av de svåraste frågor en hudterapeut får eftersom det finns oändligt många svar på det. Några generella områden kan man alltid titta på och min motfråga till klienten blir helt enkelt: Hur mår du?

När huden visar tecken på att inte må bra är det lätt att tro att det är produkternas fel. Ibland stämmer det men oftast beror det på något helt annat. Huden är vårt skydd och vår gräns mot yttre och inre påverkan och är direkt sammankopplad med våra känslor och hur vi mår. Det pratas det inte om eftersom skönhetsbranschen vill att vi ska köpa nya produkter hela tiden för att lösa än det ena, än det andra. 20 % gener och 80 % livsstil är siffrorna för hur vi själva kan påverka vår hud. Det säger en hel del. Visar sig inte problemen i huden kan det lika gärna visa sig på håret och naglarna i stället.

Alla hudproblem som är röda, t.ex. eksem, rosacea, röda fläckar, acnehud som är väldigt röd beror på en inflammation i huden. En inflammerad hud är arg och irriterad och behöver lugna och balansera sig. Likadant som med oss själva. En uttorkad hud behöver förstås fukt och kanske också fett. Vi kan också vara uttorkade inuti vilket kan märkas på färgen på urinen och på hur avföringen är. Vatten och rätt fett som smörjer tarmarna och ger näring behövs även på insidan. Är man väldigt stressad tar kroppen inte upp näringen lika bra och vi kan få problem trots att vi äter en bra kost. Våra hormoner kan också ställa till det och få huden att reagera. Mediciner likaså. Dem kan förstöra både tarmfloran och stänga in problem i huden så att det på ytan ser fint ut för ett tag, men i längden skapar djupare och mer långvariga problem. Många inklusive mig själv tål inte kemikalier speciellt bra. Då blir det extra viktigt vilka produkter vi använder, men också vad vi äter och vilket material vi har i kläderna.

Hudproblem kan också komma efter en jobbig period när vi mår bra igen. Det verkar bakvänt men när vi slappnar av och släpper taget om det som varit kan det underliggande komma upp till ytan så att vi helt kan läka. Det är med andra ord positivt fastän det inte upplevs som det. Dessa problem brukar inte vara så långvariga och när huden mår bra igen behåller vi resultatet.

Man kan tycka att det är orättvist och att det finns personer som stressar och lever hårt och trots det har en fin hud. Då kan deras gener ha gett dem extra fin hud eller visar sig deras problem någon annanstans i kroppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar