måndag 19 mars 2012

Ögonen i fokus det 1



Ögonen är det oftast det första vi lägger märke till när vi träffar en ny människa. Med ögonen kan vi uttrycka det vi känner och dem kan avslöja oss när vi känner en sak men säger en annan, om vi är rädda eller ljuger t.ex.

Den vanligaste ögonfärgen är brun som den större delen av världens befolkning har, därefter kommer blå som 8% har och grön som endast 2% har. Det finns många nyanser inom varje färgfamilj där t.ex. grått som räknas som en blå nyans men blir grå därför att den innehåller mindre melanin. Mängden melanin i ögat är det som avgör dess färg. Riktigt mörkbruna ögon innehåller mycket melanin.

Att ögonen är själens spegel är ett välkänt begrepp. Ögonen är ofta det vi först lägger

För att behålla en god ögonhälsa och undvika ögonsjukdomar är det bra att skydda ögonen från skadlig strålning med solglasögon eller arbetsglasögon om du har den typen jobb som rekommenderar det. Du kan annars få skador på hornhinnan. Undvik att överanstränga ögonen och se till att du har den korrigering du behöver med linser eller glasögon.

Kosten har också betydelse för vår ögonhälsa. Här är några livsmedel som är extra bra för ögonen:

Mörkgröna bladgrönsaker

Frukt och bär, blåbär

Fiskolja 5 gram per dag

Grönt te

Vegetabiliska oljor

Skaldjur

Nötkött, lever

Nötter

Fullkorn

Morötter

Ögonen är inte bara själva ögat utan hela området runtomkring. Huden runt ögat är den tunnaste vi har och måste därför vårdas varsamt. Det är där de första tecknen på åldrande visar sig i form av linjer. Eftersom huden är så tunn kan den svullna om man använder en för tung creme eller applicerar för mycket. Bättre är att använda en ögoncreme som är anpassad efter ögonområdets behov. Dr.Hausckas Ögoncreme med ananas hjälper huden att hålla sig fast och återfuktad. Den absorberas omdelebart så att du kan lägga din ögonmake-up direkt. För dig med mogen hud hjälper Dr.Hauschka Regenerating Eyecream till att effektivt motverka slapp hud, linjer och pigmentering.

3 kommentarer:

 1. använder själv super anti aging olja under under ögonen. den är suverän.

  SvaraRadera
 2. Jag har hört att man inte ska använda anti aging produkter (så som uppstramande ögonkräm) förrän efter man har fyllt 30. Vet du om det stämmer? Varför i sådana fall?

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym,
  Ja det stämmer, och det är helt enkelt för att huden inte behöver det. Den gör ingen nytta. Det går inte heller att förebygga åldrande genom att tidigt börja med anti-age prodkter. I värsta fall kan du få en reaktion för att produkten är för kraftfull. Det bäsa du kan göra för att hålla huden ung länge är att använda rätt hudvård för din hudbild, ha bra balans mellan vila och träning och äta en balanserad kost. Rök inte och drick inte för mycket alkohol. Sola med måtta och definitivt inte i solarium. Det finns olika typer av ögoncreme så du kan välja en som enbart återfuktar och skyddar.

  SvaraRadera