måndag 31 oktober 2011

Vad är en syramantel?


Grunden till en frisk och vacker hud är en frisk syramantel men vad är det egentligen?
En mantel bär man som ett skyddande klädesplagg och det är likadant med
syramanteln. Det är det skydd huden har mot yttre och inre angrepp.

Syramanteln består av en blandning av fettsyror, fettalkoholer, vaxer, mjölksyra och salter som huden själv producerar. Den bevarar hudens ph-värde som ska ligga mellan 4,5 och 6, dessutom hindrar den att skadliga bakterier och mikroorganismer får fäste och orsakar hudsjukdomar och andra obalanser. Den hjälper också huden att bevara fukt och håller den mjuk och smidig.

Syramanteln är osynlig och ligger integrerad i det översta hudlagret, epidermis. Den finns överallt på kroppen, även i hårbotten. Trots att den är osynlig så känns det i huden om den tas bort eller förstörs. Du känner dig torr och stram efter rengöring t.ex. Gör du ingenting utan låter huden vara så känner du att huden efter en viss tid känns bra igen. Det beror på att syramanteln återbildas vilket går ganska snabbt i 20-års åldern och sedan allt långsammare med åren. Att ständigt skada syramanteln ger onödigt slitage på huden och till slut kan den få bestående skador vilket gör att huden åldras snabbare eftersom den saknar sin motståndskraft. Motsatsen däremot gör att huden kan arbeta som den ska med sina naturliga processer under natt och dag. När huden är i balans har du heller inget behov av att smörja in dig med feta krämer på natten eller använda andra produkter som ska rätta till en skada vi själva orsakat.

Några vanliga orsaker till skada på syramanteln är användning av för starka och aggressiva rengöringsprodukter, (oftast dem som löddrar och uttorkande ansiktsvatten), peeling, produkter och behandlingar med syror, för mycket stark sol och långvarig inre och yttre stress.
Tänk på att detsamma gäller för de rengöringsprodukter du använder till kropp och hår. Det är så lätt att lägga fokus på ansiktsprodukterna och inte vara lika noga med resten.

Kolla upp att rengöringen i ditt favoritmärke inte innehåller något som torkar ut. Då gör du dig själv en björntjänst. Många tror att huden ska kännas lite sträv och tycker att det inte känns rent och fräscht när huden görs rent på rätt sätt, men det är bara en (o)vana.


3 kommentarer:

 1. Bra inlägg! :) Tänker ganska ofta på det där med att många tror att en hud efter rengöring ska kännas ren och stram och att de tror att det är ett tecken på att huden verkligen är ren, eller att de tror att de har torr(eller fet) hud fast det egentligen inte är så eftersom det är självorsakat.
  Har varit där själv tidigare också och kan trots att jag inte använder mig av löddrande starka rengöringar längre tycka att det känns renare med en löddrande rengöring på ett sätt som en rengöringsmjölk/kräm aldrig har gett mig.

  Har några frågor om Dr Hauschka som jag hoppas att du an ge mig några bra svar på :)

  Jo, det är som så att jag alltid duschar på kvällen av flera olika skäl och undrar då lite hur jag ska förhålla mig till att smörja in mig efter duschen?? Vet ju att man inte ska störa huden med fett på natten...
  Undrar även om händerna som ju är speciellt utsatta hela dagarna och tvättas ju en hel del...smörjer in mig flera gånger om dagen och även på kvällen efter duschen eftersom de blir torra annars...går ju emot Dr Hauschkas filosofi som sagt...men hur ska jag annars göra?

  Tack på förhand/Estelle

  SvaraRadera
 2. Hej Estelle,
  Vi pratade lite om det i somras när jag var i Tyskland. Är du torr efter duschen? Använder du rätt duschprodukt? Gör du det ska förhoppningsvis din torrhet minska eller försvinna helt.Kan du duscha tidigare på kvällen? Då kan du smörja dig med lotion förutsatt att din hy är normal. Oljan ska aldrig användas på kvällen.Du kan du smörja in dig på morgonen och hoppa över det på kvällen. Fukta då upp huden med en tvättlapp innan du smörjer dig. Har du problem med riktigt torr hud rekommenderas inte att duscha på kvällen alls utan på morgonen. Händer och läppar ska inte smörjas på kvällen. Det kommer kanske att kännas konsigt i början men du kommer märka att dem blir mindre torra. Under dagen går det bra så mycket som behövs.

  //Katarina

  SvaraRadera
 3. Just nu använder jag mest weledas Wildrose duschcreme och känner mig nästan aldrig torr någon mer stans än på benen, mest då för att jag smörjer in dem för sällan(ibland kan det gå en vecka!)fast tyvärr verkar det som om duschcremen ger mig småfinnar lite här och där på ett sätt som jag inte är van vid, så ska nog inte inhandla någon mer av Weledas duschcremer.
  Ska försöka att duscha tidigare på kvällen när jag får till det och smörja in mig på morgonen annars (vilket jag har gjort ibland redan även om det inte känns helt ok när huden inte rengörs innan då)
  Ska testa igen att skippa händerna på kvällen, hade dock ingen bra erfarenhet av det när jag gjorde det sist :(
  Tack så mycket för ditt svar och dina tips! :)
  /Estelle

  SvaraRadera