fredag 5 augusti 2011

I WALA`S Trädgård










































Då ska jag äntligen kunna berätta om mitt besök hos WALA i Eckwälden i Tyskland där Dr.Hausckas hudvård tillverkas. Det var en intensiv vecka så jag får dela upp det på flera inlägg. CO-Workers training heter det som WALA anordnar varje år för Dr.Hauschkas medarbetare.



Det är allt från höga chefter till lagerarbetare som deltar. Jag har träffat kollegor från hela världen. Från Sydafrika och Australien i söder till Danmark och Estland i norr.
Redan första eftermiddagen fick vi besöka WALA`s fantastiska trädgård där många av läkeväxterna odlas som ingår i produkterna. Allt görs för hand efter noggranna rutiner som uppdateras varje år. På en av bilderna ovan ser ni trädgårdsarbetare som skördar ringblommor. Ett slitsamt jobb eftersom dem står böjda med en korg på magen hela tiden. Trädgårdsarbetarna får inte har en dålig dag eller var sjuka eftersom den negativa energin då kan gå över till blomman och ge slutprodukten en sämre kvalitet. Vi hade en guide med oss som berättade om alla växter. Echinacea, känner ni igen. Det är en helt annan känsla man får för växterna och dess läkekraft när man får se dem i trädgården. Den är faktiskt ganska liten vilket jag inte trodde att den var. Vi fick absolut inte ta av oss skorna eftersom det finns mycket bin i trädgården som hjälper till med pollinering och honungsproduktion. Det råder ett lugn och en harmoni som i sig är läkande. Så upplevde jag det. Får ni chansen någon gång så besök trädgården. Det går att göra som privatperson också, men man måste boka tid först.














På förmiddagen innan vi gick ut i trädgården hade vi en föreläsning av en botaniker om vad en växt och speciellt då en läkeväxt egentligen är. Vi fick göra ett grupparbete och använda en kortlek med tre olika växters beståndsdelar från frö till färdigt blad. Uppgiften var att lägga korten i rätt ordning. Det var inte helt lätt. Syftet med övningingen var att lära sig om växtens process och förstå vilken skillnad det blir i hur växten verkar i en produkt beroende på vilken del som används. Vi gick också igenom hur olika delar av växten motsvarar olika delar av människan enligt det antroposofiska synsätt som Dr.Hauschka har. Antroposofi kan man om man ska använda en mening beskriva som "vetenskapen om den spirituella världen"
























































1 kommentar: