onsdag 12 januari 2011

Inspiration i japansk miljö


Jag har varit med alla Dr. Hauschkaterapeuter på Yasuragi Hasseludden på inspirationsdagar.

Det är ett fantastiskt spa som jag inte hade besökt förut. Yasuragi har ett stort miljö och hållbarhetsengagemang och serverar en hel del ekologisk och kravmärkt mat. Rengöringsprodukterna är miljömärkta till 95%, man har uteslutit engångsartiklar, installerat klimatfönster, snålspolande blandare i duscharna m.m. Tyvärr är inte tvagningstvålen, hårschampot och balsamet ekologiska men jag hoppas att de kommer att bli det.

När man är på Yasuragi får man en yukata, som kimono fast i tyg och tofflor som man ska ha på sig under hela vistelsen. Man får även en baddräkt till badcermonin och allt får man ta med sig hem. Att vara i miljön är fantastiskt avslappnande. Allt går i ett lugnt och stilla tempo. Yasuragi ligger vid vattnet utanför Nacka så bara att titta ut är helt underbart.

Vi hade konferens men hann med att bada också. Bilden är tagen på kvällen och utanför fönstren är den heta utomhuskällan. Man fick inte fota egentligen men det visste jag inte då. Det är en upplevelse att ligga i det 40 gradiga vattnet och blicka upp mot stjärnorna och snön utanför.

En badcermoni enligt japansk sed kan man göra liknande hemma. Man behöver ett badkar, en pall, någonting att hälla ur, duschtvål eller kräm och en tvättlapp. Man sätter sig på pallen och fyller skålen med vatten och håller över sig gång på gång. Över huvudet också. Så blöter man tvättlappen och applicerar "tvålen" och tvättar i små cirklar mot hjärtat. Allt ska gå i ett lugnt tempo. När man är klar sköljer man med skålen på samma sätt igen. Sedan ska man krypa ner i en varm källa och det får bli det varma badet då. Där ligger man så länge det känns behagligt. Sedan kan man avsluta med en vanlig dusch om man vill. Efteråt dricker man vatten och äter färsk frukt. För att det hela ska bli ännu mer autentiskt kan man spela japansk musik.

Jag älskar den japanska inredningen och sov som en prinsessa i mitt futonrum. Är det någon som blev sugen på att åka dit eller läsa mer så går det bra här

1 kommentar: