onsdag 30 november 2011

FörkylningsteNu är det många som är förkylda och har ont i halsen därför passar det bra att dela med sig av detta recept som kommer ifrån min väninna Chatrin, som är aromamassageterapeut och mycket duktig på vegetarisk kost.

Så hör gör du:
Koka upp en kastrull med vatten och tillsätt en nypa vardera av salvia, timjan och lindblomma. Låt dra under lock i 15-20 minuter. Sila av och tillsätt honung efter smak. Drick flera koppar under dagen.

När man har ont i halsen passar det utmärkt att inte prata så mycket (om det är möjligt) och fokusera på att lyssna mer, både på andra och sig själv i stället. Att vara förkyld ger en möjlighet till vila och reflektion. Kan du inte stanna hemma så försök att dra ner på tempot, boka av det som inte måste göras och ta hand om dig själv.

söndag 27 november 2011

NässelmaskSlog på tv:n i förmiddags och hamnade framför reprisen av den danska serien Örter – Naturens Apotek. Där tipsades om följande ansiktsmask som lugnar irriterad hud, är blodrenande och därför också bra för oren hud och acne. Applicera masken på rengjord hud och gör gärna ett ångbad för ännu bättre resultat och välj ekologiska alternativ för bästa kvalitet.
Du behöver:
1 msk torkade nässlor
1 msk arrowrotmjöl
1 msk vispgrädde
1 msk brännäslete
1 tsk honung
Lägg nässlorna i blöt i vispgrädde och brännässlete i 10 minuter.
Tillsätt övriga ingredienser och rör samman till en smet.
Applicera masken över ansiktet och låt verka under 20 minuter.
Tvätta av med ljummet vatten.

onsdag 23 november 2011

Kan kost och träning bromsa hudens åldrande?


Är det normalt att man får rynkor vid 20-25 årsålder? Finns det viss kost och träning som kan bromsa hudens åldrande?

Ja man kan få rynkor i den åldern men det är så vanligt. Då beror det oftast på att huden är mycket uttorkad och illa behandlad och rynkorna försvinner med rätt vård. Skrattrynkor vid ögonvrån är det vanligaste att få tidigt och det kan det vara någon som får som inte beror enbart på torrhet.

Huden speglar insidan och hur våra organ mår. Det finns en träningsform som är suverän och som påverkar inte bara våra muskler och hud utan också våra inre organ och får dem att fungera optimalt. Yoga. Det finns olika former. Ashtangayoga är riktigt tufft fysiskt för den som vill ha det. Hatha yoga är lite lugnare. Det finns också medicinsk yoga om man redan är sjuk eller har en nedsatt organfunktion. All träning är bra om du tycker att den är rolig och du känner dig nöjd och glad efteråt, men yogan är extra bra för de inre organen. Att meditera är ingen träning men ett bra sätt att hålla sig lugn, hitta det man vill göra i livet och att lära känna sig själv vilket huden också mår bra av.

Att äta en allsidig kost har du säkert hört att man ska men det betyder inte att alla ska äta allting. Kött behöver inte alla äta. Alla mår inte bra av det, men vi behöver protein som också finns i fisk, ägg, skaldjur och sojaprodukter. Grönsaker och frukt i alla färger ska alla ha, men känn efter om du mår bäst av att äta dem råa eller tillagade, varma eller kalla. Mjölk behöver vi inte som vuxna men kan såklart dricka om man vill ändå. Bättre att ta mjölk som fil och yogurt. Kalcium får vi från grönsaker och ost. Fibrer är bra men ska inte överdrivas då kan det faktiskt få motsatt effekt.

Fett behöver vi, men det ska vara av bra kvalitet som raps, oliv och sesamolja. Smör och kokosfett är också bra fetter. Nötter har bra fett men innehåller mycket energi. Undvik margarin och alla livsmedel som är light. De innehåller en massa konstiga utfyllnadsmedel som kroppen inte behöver. Likadant med sötningsmedel. Riktigt socker är att föredra men se till att inte få i dig för mycket. Likaså med salt. Ät av allting du mår bra av och se till att du äter tre måltider plus mellanmål varje dag. Följ inga konstiga dieter. Njut av maten och stressa inte igenom måltiden det påverkar näringsupptaget i längden som kan bli sämre när maten inte tuggas ordentligt.

Ät frukost varje dag. Det är bevisat att den som gör det klarar sig från sötsug och onödigt småätande under dagen. Hör du till dem som inte är hungrig på morgonen ta med dig din smörgås och gärna ett kokt ägg och ät så fort du blir hungrig. Alternativt blanda en fruktsmoothie med proteinpulver du kan dricka på vägen.

Ett tips alla ekologiska hudterapeuter får lära sig är att varje morgon ta en tsk helnyponpulver, en tsk nässelpulver, en tsk nakenhavre och en tsk dinkelkli. Det blandas med vatten och dricks eller blandas i frukostflingorna. Det är bra för både hud och tarmar. Innehåller mineraler och c-vitamin som gör att huden kan hålla sig fastare längre. Dinkel och nakenhavre gör att tarmarna fungerar och ser till att det inte blir stopp. Drick i lagom mängd under dagen, men undvik för mycket koffein. Prova grönt och rött te istället. De innehåller antioxidanter som är bra för hud och kropp.

torsdag 17 november 2011

Olja eller lotion?


Det kom en fråga om vilket man ska välja? och om det inte är så att en olja kommer att göra huden torrare enligt Dr.Hauschkas filosofi om att lika botar lika?

Det är inte bara oljan i sig utan vilken sorts olja och vilka medicinalväxter som ingår i produkten som avgör resultatet på huden. Man får titta på sitt behov och utifrån det avgöra vilket som passar bäst. Oavsett vilket man väljer gäller samma sak för kroppen som för ansiktet, dvs. ingen fet nattvård. Att applicera en lotion efter träning flera timmar innan läggdags är helt ok, men oljan ska appliceras på morgonen på fuktig hud.
En bodylotion är lättare och går in lite snabbare i huden och passar bra när man inte har så djupgående problem, eller på sommaren när det är varmt och man vill ha lättare kroppsvård.
Vi har tre. Lemon som är för den med försvagad bindväv och celluliter. Ros för vuxna och barn och baby som har känslig hud som behöver näring och Kvitten som är mycket fuktighetsbevarande och ger huden en fastare känsla.

Våra oljor innehåller rytmiserade växtextrakt och är därför mycket kraftfullare och verkar mer djupgående. Här har vi sju. Birch Arnica som ökar ämnesomsättningen i huden och värmer spända leder och muskler. Perfekt före och efter träning. Lemon som ingår i vårt hudvårdsprogram mot celluliter. Almond St.Johnswort (johannesört) lugnande, mjukgörande och fuktighetsbevarande. Moor Lavender för väderkänsliga människor som lätt blir kalla. Lugnande och främjar en djup avslappnande sömn. Ros för vuxna barn och baby. Extra bra om du känner dig i behov av omhändertagande och är emotionellt utmattad. Blackthorn förebygger bristningar under graviditet.

onsdag 16 november 2011

Lovely LavendelDet här är en riktigt härlig lavendelspray för hår och ansikte.
Den fick följa med när jag gjorde beställningen från denna webshop.
Jag sprayar den i håret men har även haft den i ansiket där den fräschar upp, lugnar och svalkar.
Använder man den flitigt lär den ta slut ganska fort, speciellt om man har långt hår. Den kan sprayas både i torrt och nytvättat hår där jag tror att den gör mest nytta.
Lavendel är lugnande och inflammationshämmande för huden och enligt JMO även föryngrande för hårstrået. Sprayen innehåller lavndelhydrosol och eterisk lavendelolja. Passar alla hår och hudbilder.

fredag 11 november 2011

Hur ska man leva för att föryngra huden?

En av de roligaste sakerna med mitt arbete är att svara på konsumentfrågor. Jag fick många frågor om huden och åldrande från två tjejer som gör ett specialarbete på sin utbildning till hud och spaterapeut. Jag har valt ut några av dem och delar upp dem i olika inlägg.

Att hitta det som gör dig lycklig och harmonisk är en bra grund att stå på. Minska på så mycket stress som möjligt. Speciellt den inre som säger att du måste prestera, vara på ett visst sätt, se ut på ett visst sätt m.m. Lär känna dig själv och lyssna på vad som är rätt för just dig. Observera hur då mår efter att du ätit och ge kroppen det den behöver. Du ska känna dig mätt, nöjd och ha fått ny energi efter en måltid. Träna lagom mycket och välj det som är roligt så att det blir av. Undvik att jämföra dig med andra. Vi har alla olika talanger och vägar och ingen är bättre eller sämre än någon annan. Sola gärna på sommaren när det är naturligt, men överdriv inte och undvik att bränna dig. Strunta i solarier. Rök absolut inte och drick inte för mycket alkohol. Det torkar ut kroppen och stressar lever och njurar vilket kan synas som påsar under ögonen när man blir äldre. Använd hudvård som jobbar med hudens egna förutsättningar och får den att fungera optimalt så att den kan hålla sig frisk och strålande. Kom ihåg att livet ska vara i balans och i det ingår både med och motgång. Det är i motgång vi växer som människor om vi tar till oss den möjlighet som alltid finns gömd där. Genom det får vi steg för steg vår unika personliga utstrålning som är vår sanna skönhet och som också syns i vår hud. Att tro att allt ska vara perfekt hela tiden och att det måste vara på ett visst sätt skapar bara stress. Lev här och nu så mycket som möjligt och ha ett öppet sinne. Vår hud är sammankopplad med våra känslor så se till att du lever som du vill så att du mår bra.

torsdag 10 november 2011

Som ett ljus i mörkretTillhör du dem som känner dig låg och kanske till och med deprimerad under den mörka årstiden? Jag har definitivt svårt för mörkret på dagen. Kväll och natt är det hur mysigt som helst. Nu har jag köpt D-vitamin för första gången för att prova om det har någon effekt. Jag har pratat med många som säger att det hjälper. På Holistics hemsida finns en mycket intressant föreläsning för den som vill lyssna. Du hittar den i deras blogg. Jag visste t.ex. inte att vi inte bildar något d-vitamin alls så här års trots att det är sol ibland eftersom den står för lågt. Likaså visste jag inte att solskyddsmedlen vi använder gör att det inte heller bildas d-vitamin på sommaren om vi använder dem som vi ska. 30 minuter utan solskydd behöver vi vara i solen och det tror jag att de flesta av oss klarar. Sedan är det bara att smörja på. Deppig blir jag som tur är inte men definitivt låg periodvis på senhöst och vinter så idag börjar jag med mitt test av d-vitamin. Jag återkommer om det om en månad. Då bör jag ha märkt något.

måndag 7 november 2011

Allt För Hälsan


Sitter och bläddrar i den stora annonsbilagan som följer med DN idag. Det finns mycket som lockar inom de olika områdena. Det är roligt att gå som besökare och spana in allt som finns att välja på. Handla med sig goda teer, böcker, kanske något nytt kosttillskott och teckna en extra förmånlig prenumeration på en tidning att peppa sig med under de kommande vintermånaderna. Att jobba på mässan är en helt annan sak. Roligt är det. Fantastiskt att få
träffa nya och gamla kunder och ge tips och råd till så många som möjligt. Jag brukar vara rätt så slut när mässdagarna är över. Förra året kunde jag knappt sluta gäspa den sista timmen och då hade jag ändå sovit och ätit bra under hela mässan. Det är en positiv trötthet. Det känns att det har varit väldigt kul och intensivt.

I år kommer vi av olika anledningar inte att vara med på mässan. Det står i alla program att vi är med men det stämmer alltså inte. Jag ville berätta det ifall det är någon som letar och inte hittar oss. Lite synd är det, men nu kan jag göra allt det jag beskrev ovan för det hinner man inte med mycket av som utställare. Vi kanske ses i folkmassorna?

fredag 4 november 2011

BlissNär Hanna tipsade om att det var 20% hos Swedish Beauty Factory var jag snabb att lägga en order. Det blev bland annat denna parfym från Rich Hippie. Jag valde Bliss som beskrivs som en djupt romantisk upplyftande blommig feminin doft. Det lät som om det skulle passa mig. Doften är god och blir varm, mjuk och något kryddig på mig. Tyvärr, vilket jag redan visste sitter den inte kvar speciellt bra vilket gör att det blir en dyr doft trots rabatten.

Jag älskar konceptet Rich Hippe har och tycker att namnen och flaskorna är jättefina. Jag har nosat på en del av de andra dofterna tidigare hos Sundlöf Organics och fastnade genast för deras superlyxdoft Kalachandra som går loss på 1300 kronor. Hade den suttit kvar så hade jag funderat på om jag skulle slå till trots priset eller önskat mig till födelsedag eller jul. Jag älskar parfymer och har alltid gjort och vill att den ska anas utan att man behöver stå alldeles inpå mig.

Hoppas att det går att utveckla dofter med bättre hållbarhet som inte behöver kosta flera tusen kronor.