måndag 31 oktober 2011

Vad är en syramantel?


Grunden till en frisk och vacker hud är en frisk syramantel men vad är det egentligen?
En mantel bär man som ett skyddande klädesplagg och det är likadant med
syramanteln. Det är det skydd huden har mot yttre och inre angrepp.

Syramanteln består av en blandning av fettsyror, fettalkoholer, vaxer, mjölksyra och salter som huden själv producerar. Den bevarar hudens ph-värde som ska ligga mellan 4,5 och 6, dessutom hindrar den att skadliga bakterier och mikroorganismer får fäste och orsakar hudsjukdomar och andra obalanser. Den hjälper också huden att bevara fukt och håller den mjuk och smidig.

Syramanteln är osynlig och ligger integrerad i det översta hudlagret, epidermis. Den finns överallt på kroppen, även i hårbotten. Trots att den är osynlig så känns det i huden om den tas bort eller förstörs. Du känner dig torr och stram efter rengöring t.ex. Gör du ingenting utan låter huden vara så känner du att huden efter en viss tid känns bra igen. Det beror på att syramanteln återbildas vilket går ganska snabbt i 20-års åldern och sedan allt långsammare med åren. Att ständigt skada syramanteln ger onödigt slitage på huden och till slut kan den få bestående skador vilket gör att huden åldras snabbare eftersom den saknar sin motståndskraft. Motsatsen däremot gör att huden kan arbeta som den ska med sina naturliga processer under natt och dag. När huden är i balans har du heller inget behov av att smörja in dig med feta krämer på natten eller använda andra produkter som ska rätta till en skada vi själva orsakat.

Några vanliga orsaker till skada på syramanteln är användning av för starka och aggressiva rengöringsprodukter, (oftast dem som löddrar och uttorkande ansiktsvatten), peeling, produkter och behandlingar med syror, för mycket stark sol och långvarig inre och yttre stress.
Tänk på att detsamma gäller för de rengöringsprodukter du använder till kropp och hår. Det är så lätt att lägga fokus på ansiktsprodukterna och inte vara lika noga med resten.

Kolla upp att rengöringen i ditt favoritmärke inte innehåller något som torkar ut. Då gör du dig själv en björntjänst. Många tror att huden ska kännas lite sträv och tycker att det inte känns rent och fräscht när huden görs rent på rätt sätt, men det är bara en (o)vana.


måndag 24 oktober 2011

Dyr naturlig hudvård?




Jag reagerar varje gång någon tycker att det är dyrt med naturlig hudvård. Ni som tycker att den är det, på vad baserar ni det? Jag förstår om man har begränsad ekonomi av olika anledningar att man inte har möjlighet att lägga hur mycket pengar som helst på sin hudvård. Jag tycker inte heller att det ska vara hutlösa pålägg på produkterna.


Man får vad man betalar för eller? Ja och Nej så är det inte. Den konventionella kemiska hudvården finns i olika prisklasser och många människor betalar gladeligen 5-800 kronor för en dagvårdsprodukt som inte ger något som helst resultat, snarare tvärtom. Sedan köper man rengöring som löddrar och torkar ut för flera hundra kronor, ett ansiktsvatten med uttorkande alkohol, en ännu dyrare ögoncreme än dagcremen och en nattcreme som slutkläm. Sedan tillkommer oftast make-up på det. Visst, den billigaste konventionella hudvården i mataffären kostar inte lika mycket som naturhudvården men vad spelar det för roll när det inte heller fungerar? Då har man ju ändå kastat bort pengarna.


För att få bra fungerande hudvård krävs kunskap som baserar sig på helhet i alla led åt alla håll och bra råvaror. Med tanke på vad som faktiskt finns på marknaden idag, de företag som har kunskapen och tar fram fantastiska produkter tycker jag att det är mer än prisvärt.


Jag har jobbat för och med den konventionella hudvården tidigare och vet hur den branschen fungerar. Enorma pengar läggs på förpackningar, fotomodeller i reklam, forskning för visso men med vilken agenda?,djurförsök, löner, dyra resor, konferenser you name it.... allt detta betalar vi för som konsumenter. Sedan använder man samma koncept som för lyxprodukterna till dem som säljs på dagligvaruhandeln men med ännu billigare och sämre innehåll.


Den naturliga hudvårdsvärlden fungerar annorlunda. Man har fantastiska råvaror man ofta odlar själv efter naturens förutsättningar, man har inga överlöner, ingen flashig reklam som lovar något som inte stämmer, inga onödigt dyra designade förpackningar, inga djurförsök, men


man har produkter som fungerar och ger resultat i längden.


Att betala 2-300 kronor för en dagcreme som ger resultat i jämförelse med en kemisk för det dubbla som dessutom inte fungerar tycker jag säger sig självt att det är mer än prisvärt. Sedan har jag som sagt full förståelse för att man kan ha en tuff ekonomi. Som tur är har vi fri prissättning så det går att hitta även dessa cremer till lägre priser. Det gäller bara att veta vart man ska gå. Och ja, du kan få betala 5-600 kronor för en naturlig hudvårdsprodukt också men, den fungerar. Högkvalitativa råvaror kostar mer. Du får det du betalar för och då är det värd det eller hur?


fredag 21 oktober 2011

Bra för håret




Dax för lite hår igen. Det tar tid att få ordning på stråna. Eftersom håret växer från hårsäcken i läderhuden är det viktigt att se till att få rätt näring i sig och inte bara prova olika shampon och kurer. En bra daglig kost är grunden och att minska stressmomenten i livet så att kroppen tar upp näringen ordentligt.


Min ekofrisör ville att jag skulle äta B-vitaminer eftersom kroppen gör av med extra mycket av det när man är stressad.


B75 är ett komplex som innehåller 5 olika vitaminer, folsyra och biotin. Den har time release vilket betyder att den löser ut sig under hela dagen så att kroppen kan ta upp allting istället för att kissa ut ett ev. överskott.


Hårkontroll är en gammal klassiker som innehåller ämen som kisel åkerfräken, folsyra, biotin, nässla, öljäst samt en del vitaminer och mineraler.


Hair Volume är en helt ny produkt som jag fick på en hälsomässa nyligen.


Den påminner om hårkontroll i sitt innehåll men har också äpple och hirs som man har kommit på är bra för hårväxt och kvalitet.


Silicea är en annan klassiker som funnits länge. Vanligast är att ta den i flytande form men här är den i form av tabletter. Lättare att ta med sig och lättare att få i sig. Silica, eller kisel är liksom

de andra produkterna bra för både hår, hud och naglar. Här får man den i en lite starkare dos.


Jag tänker prova alla tre en månad i taget och se om det blir någon skillnad. Blir det så lär jag väl inte veta vilken som gjort vad men jag provar iaf. Hårkontrollen har jag redan börjat med och nackdelen med den är att den ska tas morgon och kväll och jag glömmer alltsom oftast på kvällen. De andra tas enbart en på morgonen vilket jag föredrar.