söndag 31 oktober 2010

Fråga om acnehud

Hej Katarina,
Hittade till din blogg idag och tyckte det var mycket intressant att läsa om Dr. Hauschka´s hudvård. Jag har använt naturlig hudvård från Dermanord i omgångar och varit nöjd, men bytt tillbaka till traditionella billiga produkter när jag fått sämre ekonomi. Nu har jag i alla fall bestämt mig för att gå över helt till naturlig hudvård och undrar om Dr Hauschka kan passa mig? Jag är 25 år och har haft problem med acne sedan tonåren. Det går i perioder, ibland är det bättre, ibland sämre. Jag har alltid tilltäppta porer och på senare tid, många små hårda vita pormaskar. Min hy är ganska känslig och känns lätt stram och får torra flagande partier på vintern samtidigt som t-zonen ändå blänker. Jag använder mineral make-up från ID men misstänker att jag kanske borde byta till någon ännu renare mineralfoundation. Vilka hudvårdsprodukter från Dr. Hauschka skulle du rekommendera mig och hur bör de användas?

Tack på förhand!

Mvh.
Malin


Hej Malin,
Vad roligt att du hittade hit och att du är intresserad av Dr. Hauschka. Dr Hauschka har flera produkter som kan passa dig. Eftersom det är viktigt att använda produkterna på rätt sätt kommer svaret att bli långt.

Du har en hud som är torr på ytan och stängd. Det är därför du får pormaskar som blir fler eftersom huden inte kan rena sig som den behöver. Har du dessutom använt "vanlig" hudvård kan det också ha hjälpt till att stänga huden. Du behöver få igång cirkulationen och mjuka upp hudytan så att du kan få ut talg och annat som annars bildar pormaskar.

Kvällsrutin.
Har du make-up börjar du med att ta bort den med Dr Hauschka´s Rengöringsmjölk.
Till ögonen fuktar du bomullsrondeller och kramar ur, lägger rengöringsmjöken på dem och tar bort maken. Sedan applicerar du med fuktiga händer mjölk och masserar in den lätt i ansiktet. Skölj sedan av. Har du ingen make hoppar du över detta steg.
Den viktigaste produkten för dig ( och alla) är Dr Hauschka´s Rengöringscreme.
Det är inte en peeling men har en sådan effekt. Tryck ut 1-2 cm i handen och blanda med en aning vatten till en kräm. Fördela den över ansiktet och pressa med varsam hand krämen mot ansiktet. Pressa lätt och lyft, pressa lätt igen. Gå över ansiktet uppifrån och ner. INGEN SKRUBBNING ELLER MASSAGE. Skölj av med varmt vatten och avsluta med en sval sköljning.
Spraya ansiktet generöst med Dr Hauschka Ansiktsvatten Special och klappa in på samma sätt som med rengöringskrämen. Ingen kräm på kvällen. Nu ska huden återta sin funktion att rena sig som den gör på natten.

Morgonrutin.
Använd rengöringskrämen och ansiktsvattnet på samma sätt som på kvällen med skillnaden att medan huden ännu är fuktig av ansiktsvattnet applicerar du några droppar Dr Hauschka Ansiktsolja som balanserar huden, lugnar och minskar rodnader och irritationer. Det kan räcka med oljan men om du är för torr ändå blandar du oljan med Dr Hauschka Flytande Dagkräm som reglerar fukt/fettbalansen i huden, eller Dr Hauschka Kvittenkräm som enbart ger fukt. Du får prova dig fram. Börja med enbart oljan.

Veckorutin 1 eller 2 ggr.
Gör ett ångbad med Dr Hauschka Facial Steam Bath som du häller två matskedar i hett vatten och håller ansiktet över i några minuter. Sedan lägger du Dr Hauschka Rengöringsmask Lera eller Rejuvenating Mask Intensive. Lermasken blandar du 1 tsk med lika mycket ansiktsvatten special till en pasta och låter sitta tills den är torr. Skölj av med varmt och sist kallt vatten. Sedan sprayar du med ansiktsvattnet som vanligt. Rejuvenating masken låter du sitta 20 minuter och torkar bort med fuktade tvättlappar, och sedan på med ansiktsvattnet. Denna mask förfinar hudstrukturen och gör den lugnare och klarare. Du kan alternera mellan båda dessa eller välja att använda en tills den är slut och sedan ta nästa.

Vill du kan du komplettera ytterligare med Dr Hauschka Intensive treatment 02 som används som en kur under 28 dagar 4 gånger om året. Använd den istället för ansiktsvattnet på morgonen och kvällen. Annars gör du som vanligt. Denna är för en vuxen acnehud 25 år och äldre.
Gällande make-up har jag själv gått över från ID till Hauschkas foundation som också är en mineralmake-up, men flytande. Huden känns mindre torr och mer vårdad. Du kan behöva blanda nyanser om det är svårt att hitta rätt. Nummer 1 och 3 är kalla och 2 är varm.

Tycker du att huden känns torr utan nattkräm kan du använda Dr Hauschka Hudkur Normal istället för ansiktsvattnet på kvällen under en månad. Det brukar hjälpa bra.

Det blev en del. Det viktigaste att börja med är rengöringen, ansiktsvattnet, oljan och en fuktkräm om du behöver det. Lägg sedan till ångbad och någon mask. Det finns prova på set för fet hud att köpa där alla dessa produkter ingår.
Hoppas att du blir hjälpt av produkterna. Fråga gärna igen om något verkar oklart. Berätta gärna hur det går. Det är alltid bra att få feedback. Lycka till!
/ Katarina.

Fotkräm mot envisa förhårdnader


Nu när stövelsäsongen är igång på allvar kan det vara på sin plats med ett tips på en suverän fotkräm som iaf. jag hade behövt upptäcka för länge sedan.

Jag vet inte hur det är med er, men jag får alltid mer förhårdnader under fötterna på vinterhalvåret när jag går instängd i nylonstrumpor, höga klackar och annat som egentligen inte är bra för fötterna, men så snyggt.

Att få bort förhårdnader genom att fila i tid och otid gör bara att problemet blir värre eftersom fötterna svarar med att bygga på huden ännu mer. Max en gång i veckan är lagom att fila.

Dr. Hauschkas Fitness Foot Balm är svaret på mina problem. Det är en kräm som är speciellt bra för dig med torra fötter som lätt får förhårdnader som inte vill ge sig.

Den är också super för dig som står mycket hela dagarna och för dig med kalla fötter.

Gör gärna som i den klassiska Dr. Hauschkabehandlingen och ta ett fotbad med Sage Bath, salvia badolja först. Massera sedan in fötterna med lite kräm. Ta inte för mycket. Krämen är aktiv och mer blir inte bättre.

fredag 29 oktober 2010

Busenkelt Ekobröd


Det här brödet bakar jag ofta. Det går supernabbt att få ihop för det ska bara röras. Ingen knåding. Ändå blir det lika gott som ett vanligt bröd. GI rätt är det också med sina hela korn.

Ingredienserna väljer du ekologiksa så klart, där det finns.


SUNFLOWER LIMPOR 2st
2 dl hela vetekorn. Tex. Saltå kvarn.
50 gr jäst.
6 dl ljummet vatten.
1-2 tsk. salt. Jag tycker att det blir godare med 2.
1 dl solroskärnor.
1 dl russin.
2 dl gramhamsmjöl.
10 dl vetemjöl.


Lägg kornen i blöt över natten eller dagen. Tar du varmt vatten går det snabbare.

Smula jästen i det ljumma vattnet och tillsätt salt, avrunna korn, solroskärnor och russin.

Rör i grahamsmjölet och rör sedan i vetemjölet lite i taget. Degen ska vara väldigt lös.

Häll degen i två avlånga formar. 1 1/2 liters. Du kan ha lite olja i botten på formarna om det inte är non-stick material.

Låt jäsa övertäckta ung. 40 min. Jag brukar jäsa upp till 60 min ibland. Man ser när det är klart.

Grädda i nedre delen av ugnen ( ett steg under mitten brukar vara bra) ca. 40 min beroende på hur mycket färg du vill ha och vilken ugn du har. 200 grader men sänk till 180 om du har varmluftsugn.


Smaklig spis!

onsdag 27 oktober 2010

Läpp-plut


Ibland vill man förstärka läpparna och bygga på dem lite, ge lite extra volym. Då tycker jag att Nvey Eco Lip Lustre i färgen Cristal är suverän att använda. Det kan göras på olika sätt.

Lägg den som den är på nakna läppar.

Lägg en naturfärgad läppenna antingen enbart runt läpparna eller på hela munnen och sudda lätt runt konturen. Lägg sedan lip lustre över.

Lägg den över ditt favoritläppstift. Den är snygg över både ljusa och mörkare färger som då dämpas en aning.

Lägg den på ditt läppstift men endast mitt på läppen. Antingen bara under eller båda om du vill simulera extra plut.

Det blir extra glammigt om du har ett färgstarkare läppstift och konturpenna som matchar det,när du lägger lip lustre mitt på underläppen.

Har du läppar som är olika stora är det ett bra trick att lägga på den läpp du vill förstärka.

torsdag 21 oktober 2010

Näskanna


Har du också drabbats av höstförkylning med nästäppa? Då rekommenderar jag att prova att skölja näsan med hjälp av en näskanna. Vissa tycker att det verkar lite läskigt men om man gör på rätt sätt känns det inte alls. Har man ingen näskanna kan man ta något annat, bara det går att skölja med.

Hur gör man nu då?

Till att börja med ska vattnet vara kroppsvarmt, dvs 37 grader. Har man för kallt känns det som att få en kallsup och för varmt, ja då bränner man sig förstås. I min kanna går 6 dl och till det tillsätter man 1 tsk vanligt salt. Detta gör att vattnet känns ännu mindre, det blir som tårvätska.
Vill man kan man tillsätta några droppar eterisk olja t.ex. eucalyptus, tea-tree eller mynta. Var sparsam med doseringen och prova dig fram. Oljan ger en ännu bättre effekt och hjälper till att döda bakterier.

Stå över ett handfat böj huvudet framåt och luta det åt ena sidan. Sen är det bara att sätta pipen i näsborren så rinner vattnet igenom av sig själv.Händer inget lutar du huvudet lite mer. Är du väldigt täppt kanske det mesta rinner utanför men lite brukar lossna. Håll huvudet stilla när du fått rätt läge annars rinner vattnet ner i halsen. Snyt dig försiktigt direkt efteråt med fortsatt framåtlutat huvud. Du kommer att känna dig klarare och fräschare ända upp i huvudet efteråt.

Det här är ett jättebra alternativ om man inte vill använda nässpray.


onsdag 20 oktober 2010

Hur funkar det utan nattkräm?

I Dr. Hauschkas filosofi och hudvårdsprogram ingår ingen nattkräm. Det tyckte jag också var konstigt när jag hörde det första gången. När jag sen förstod varför, var det självklart att vara utan.
Om vi använder traditionell hudvård och hela tiden smörjer in huden med tvivelaktiga ingredienser händer flera saker.

Vi vänjer huden vid att få fett och fukt utifrån så den blir lat och slutar producera det den behöver själv.
Porerna täpps till så att talg, svett och annat som ska ut från huden inte kommer ut utan kapslas in. Tänk dig när du är i tonåren vad som händer när hormonerna ställer till det om huden inte kan rena sig som den behöver.
Hudytan torkar ut och blir sträv och stängd. Nu kan vi varken få ut det som kroppen vill eller föra in det vi själva vill för att hjälpa huden att börja fungera normalt igen.

Huden kommuncerar med oss som resten av kroppen också gör. Lyssnar vi inte nu utan fortsätter med diverse hudvårdsserier som inte hjälper kan huden till slut börja bli röd, reaktiv och känslig fastän den inte var det förut. Den protesterar.

På natten ska hela kroppen vila och sköta sina reningsprocesser. Den ska inte jobba med att ta upp näring eller annat, det gör den på dagen. Vi äter heller inte på natten och dem som gör det brukar i längden inte må bra av det, det vet vi.
Använder vi en fettfri nattvård störs inte hudens vila med näringsupptag, utan den kan göra sitt.
Hos Dr. Hauschka finns flera alternativ att välja på t.ex. ansiktsvatten, serum och ampuller som alla kan användas var för sig eller tillsammans.

Har du en stängd hud så kommer den att kännas torr i borjan innan huden har förstått att den måste börja producera fett och fukt igen. Ha tålamod så kommer det att ge sig.

Jag var också torr i början och tyckte att det kändes obehagligt och ovant men när jag vaknade på morgonen kändes huden len och fin till min förvåning. Jag var övertygad.

Jag har sedan länge haft ett stort intresse för innehållet i produkter så när jag fick se vad dem innehåller visste jag att jag hamnat rätt. Jag har bred kunskap om kropp, sinne och känslor och såg att den kunskapen fanns samlad i Dr. Hausckas produkter. Fantastiskt tycker jag.

Eko-kokbok till superpris


När jag var ute i lördags såg jag att fram till den 17 november har Akademibokhandeln superpris på boken Kalf-Hansens Ekologiska kök.

Den kostar nu 79 kronor istället för 269. Passa på om du vill göra ett fynd.


Boken är indelad i månader och det bästa med det är listan i början på varje kapitel som talar om vilka råvaror som är i säsong just då. Klimatsmart m.a.o. Recepten är enkla och passar även dig som inte är så van i köket.

måndag 18 oktober 2010

Awakening Beauty


Är man nu intresserad av att genast veta mycket mer om Dr. Hauschka rekommenderar jag denna bok Awakening Beauty, där man kan läsa om det mesta som rör filosofin. Den innehåller hudvårdsprogram, kost, växtlära och allt man kan tänka sig. Många fina bilder och beskrivningar på hur produkterna används. Jag köpte den när jag började använda produkterna själv och inte hade fått någon utbildning eller hade någon jag kunde fråga.
Den finns på Bokus bland annat.
Jag har faktiskt inte sett den i fysiska butiker, men nätet har bättre priser så det är ändå ett bättre alternativ.

Kursveckan i Järna


Tillbaka till vardagen igen efter en fantastisk vecka i Järna med lugn och ro utan tv och tidningar och god ekologisk mat morgon, middag och kväll.
Jag lyckades "tima" in en riktig dunderförkylning samtidigt med rejäl nästäppa och några febersvängar, men inte kunda jag låta det stoppa mig.

Dr. Hauschkas produkter har sin grund i antroposofin som tar hänsyn till människa, miljö, djur och natur på alla plan. Denna grundsyn speglar sig på många sätt bland annat i;

* Valet av dem specifika växter som används i produkterna.

* Tillredningen av växterna med "rytmisering* som är unikt.

* Hur hudvårdsbehandlingarna är uppbyggda med ett genomtänkt koncept som tar hand om det fysiska såväl som det mentala och sinnliga.
* Fettfri nattvård ( ingen kräm på natten) och ingen peeling.

* Sättet att se och förstå huden och behandla den därefter.

Hos Dr. Hauschka delas inte huden in i olika hudtyper utan man ser alltid till vilken hudbild huden uppvisar just nu. Det innebär att huden inte heller delas in i åldersgrupper på samma sätt som är vanligt i traditionell hudvård. Produkterna ger impulser till huden att gå tillbaka till sitt normala tillstånd där den fungerar optimalt. Man kan säga att det är som när hjärnan ger impulser till kroppen att genomföra något.

Veckan gick fort och innehöll både teori och praktik med examen sista dagen. Vi gick igenom hur produkterna tillverkas, växtlära, antroposofins grunder och naturligtvis behandlingar. Vi hann med kroppsprodukter och make-up också. Jag behöver väl inte säga att dessa produkter är lika fantastiska dem. Jag är väldigt glad att jag för fyra år sedan upptäckte produkterna, fick tillfälle att vara säljansvarig för dem på Åhléns City och nu är utbildad Dr. Hauschkaterapeut.




söndag 10 oktober 2010

Dr Hauschkaterapeut


Imorgon ger jag mig av tidigt igen för att åka till kulturforum i Järna och vidareutbilda mig till Dr. Hauschkaterapeut. Jag kommer att vara där hela veckan.

Dr. Hauschkas behandlingar skiljer sig en hel del från traditionella ansiktsbehandlingar så bara för att man är hudterapeut kan man inte automatiskt applicera dem kunskaperna på dem här behandlingarna. Vad sägs t.ex. om att börja behandlingen med ett fotbad? Det är en och annan som blir förvånad när dem hör det. Tanken är att slappna av och stressa av inför behandlingen som då får ett ännu bättre resultat.

Hos Dr Hauschka använder man sig heller aldrig av peeling eller nattkräm vilket också är tvärtemot traditionella behandlingar. Varför det är så och annat som utmärker behandlingarna berättar jag mer om när jag är tillbaka. Jag har förstått från Ennio Eco att det är både mobil ( hur ska det gå?) och datorförbud i Järna så något bloggande från utbildningen blir det inte




onsdag 6 oktober 2010

Mot Orsa

Imorgon tar jag tåget till Dalarna och Orsa för att besöka Bergamott, Dr Hauschkas huvudkontor. Jag älskar att åka tåg. Tre timmar tar resan och jag har laddat med tidningar och musik. Inte Orsa spelmän eller Kalle Moreaus dock.

Orsa ligger fantastiskt vackert. Jag kan inte komma ihåg att jag har varit just där förut. Det ska bli kul att se hur dem har det. Det är några läsare som vill veta lite mer om hur det går, vilket är kul så klart, men jag kan inte säga så mycket eftersom vi naturligvis inte avslöjar planer i förväg. Det jag kan berätta kommer jag att göra. Jättekul och kreativt är det. Jag är till baka lagom till helgen så att jag hinner ladda om till nästa veckas resa som inte går lika långt.

Ingefära

Det här är en trevlig rot med många bra egenskaper som jag tycker väldigt mycket om.
Ingefära innehåller antioxidanter och hjälper matsmältningen som är så viktig för huden.

Den är också suverän mot illamående, åksjuka och hämmar inflammationer..

TIPS! Skär några skivor färsk ingefära, häll på kokande vatten och låt dra så länge du vill. Det blir en ganska stark dryck. Söta gärna med honung för att lindra förkylningsbrsvär och halsont.

Låt drycken svalna till 40 grader om du vill få ut dem positiva effekterna av honungen.

söndag 3 oktober 2010

Tips mot solskador

Jag har tyvärr solat för mycket i yngre år och det ångrar jag förstås nu. Det här tipset fick jag i en hälsokostbutik som jag var inne i förra veckan.


Jag har pigmentsförändringar som jag gärna vill ha bort så mycket som möjligt. Det är svårt och tar lång tid att få bort, om det ens går. Jag har tidigare fått bra resultat när jag har använt ett serum med lakritsextrakt. Envis som jag är vill jag prova något mer och fick tipset om Pycnogenol. Det är på intet sätt nytt men jag har missat det.

Det är barkextrakt från en tall som växer längs kusten i södra frankrike. Pycnogenol är en av naturens starkaste antioxidanter så jag är väldigr nyfiken på vad det kan göra för min hud.

Den hjälper huden att få tillbaka sin elasticitet och neutraliserar dem fria radikaler som är särskilt aggressiva och som orsakar solskador bland mycket annat


http://www.blogger.com/www.pycnogenol.com kan man läsa mer.