torsdag 29 juli 2010

Ge inte upp!

När man provar nya hudvårdsprodukter och rutiner måste man ha tålamod och inte ge upp så snabbt. För att verkligen kunna avgöra vilket resultat man får behöver man prova i 6 månader eller minimum 3.

För att förstå gör jag en jämförelse med beroende.Det kan vara socker, kaffe eller vad som helst annat fysiskt, mentalt eller känslomässigt. Ingen blir väl förvånad när jag säger att det brukar vara en period av abstinens i början, några återfall men så småningom har man förhoppningsvis kommit dit man vill. Det vet alla. Samma sak är det med träning, kost och... jag ni förstår

Det märkliga är att när det kommer till hudvård förväntar vi oss att få resultat väldigt snabbt. Mycket beror förstås på den reklam vi ser i media som påstår en massa saker som inte stämmer. Har man inte kunskap om hur huden och kroppen fungerar och kunskap om kosmetisk kemi är det omöjligt att veta vad som är möjligt och inte.

Har man under lång tid använt annat än naturkosmetika behövs en omställningsperiod. Naturkosmetiksa produkter innehåller ingredienser som aktiverar hudens funktioner. Har dem varit avstängda eller nedsatta kan det bli en reaktion när dem kommer igång igen. Tänk på vatten som varit avstängt. I början är det grummligt för att sedan bli klart för att ta en liknelse.

Huden är det yttersta vi ser men resultaten beror på det som händer ända inifrån och på våra gener. Skönhetsindustrin är inte dum. Den använder sig av billiga ingredienser som huden blir beroende av på ett negativt sätt och så måste vi fortsätta, utan att få långsiktiga resultat.

Om reklamen var sann skulle vi inte se en enda människa med annat än perfekt hud!

Ge inte upp för snabbt om du inte får dem resultat du vill. Fråga din hudterapeut om råd om vad mer du kan göra.

onsdag 28 juli 2010

Frågor och Svar
Det går utmärkt att ställa frågor till mig om ni undrar över något eller vill ha ytterligare råd och tips, eller har förslag på områden ni vill veta mera om.

Maila mig kat.berglund@gmail.com så svarar jag så fort jag hinner och vill du inte ha din fråga synlig här så tala om det.

måndag 26 juli 2010

Shoppingtips

Just nu kan du fynda hos www.gemenskapgron.se

Jag slog till på flera ekologiska hudvårdsprodukter som jag visar upp här så fort dem har kommit och jag har hunnit testa.

Fänkålsfrön


Många av oss som väljer ekologi vill också undvika att använda vanliga läkemedel i möjligaste mån. Under rubriken mat som medicin kommer jag därför att tipsa om vanliga livsmedel som kan användas för att lindra enklare åkommor. Vill man ha mer hjälp rekommenderar jag att man går till en homeopat eller en någon som är kunnig i ayurveda. Maila mig om ni vill ha tips om vart man kan gå i Stockholm.

Vi börjar med magen och tarmarna eftersom dem har stor påverkan på hur vi mår och ser ut.

TIPS! Om du har lätt för att bli uppsvälld och gasig hjälper det att tugga på lite fänkålsfrön innan och efter måltiden, eller närhelst du känner att du behöver.

Fänkålsfrön gör att gasbildningen minskar eller helt uteblir och dämpar eller motverkar helt det magont och illamående som kan komma därav.
Vill du inte äta fröna så är det jättegott att dricka fänkålste. Lägg ca i tsk frln i en tekula och låt dra i minst 10 minuter.

Jag rekommenderar att man köper sina frön på hälsokosten även om dem i vanliga mataffären funkar lika bra. Det är dock väldigt stor smakskillnad. Dem från hälsokosten är mycket mildare.

För mig personligen hjälper fröna mot orolig mage av vilken orsak det än är, så jag har alltid en liten burk i väskan. Du får prova dig fram om det funkar så för dig också.

torsdag 22 juli 2010

Holistisk och holistisk

Jag brukar titta runt på olika salonger som har en holistisk inriktning för att se vad dem har att erbjuda. Döm om min förvåning när jag ser att det förekommer salonger som erbjuder injektioner, kemiska peelingar och hudvård med allt annat än ekologiska och naturkosmetiska produkter under begreppet holistisk.
Dessa salonger tolkar begreppet som om att det handlar endbart om in och utsida. Sedan kan man erbjuda vilka metoder och produkter som helst. När det kommer till kosten kan det t.om. finnas olika dieter på meyn.


Min syn på holism är att man jobbar på alla områden med alternativmedicinska metoder. Man söker efter den verkliga orsaken till symptomet och förstår att värderingar, känslor, tankar och attityder påverkar hur vi mår och därmed ser ut. Då får man ett varaktigt resultat. När det kommer till hudvård väljer man produkter som också verkar på fler områden än ett, vilket naturkosmetiska produkter gör pga. sitt innehåll.


Det jag vill säga är att bara för att det står holistisk betyder det inte att det är en skön grön salong, så kolla vem det är du går till så att du får det resultat du vill ha.

Superblandning


För alla som bor i Stockholm är det en bra idé att gå till hötorgshallen och köpa torkade bär och frukter och göra sin egen superblandning. Det finns ett ställe om man går till vänster när man kommer ner från rulltrappan. Det finns många olika sorter att välja på och man kan provsmaka.

Idag blev det mullbär, incabär, tranbär och två sorters stora russin, gula och svarta. Det är perfekt att blanda i den naturella ekoyogurten tillsammans med valfria flingor och lite nötter. Jag brukar köpa Ica`s naturella ecomüsli. Den kostar bara 15 kr innehåller solrosfrön i vilket dem flesta andra naturella inte har.

Superbären är både söta och syrliga så varför inte äta dem istället för godis? Då får du i dig vitaminer, mineraler och antioxidanter istället för kemikaler och e-ämnen.

onsdag 21 juli 2010

Hudfakta


Huden är kroppens största organ är uppbyggd av tre lager.

Överhuden-Epidermis består av olika sorters celler. Allra överst är hornlagret som består av döda celler. Cellerna vandrar underifrån och uppåt till hornlagret där dem stöts av. Det är en pågående process som tar ca.30 dagar för en ung person och 45-60 vartefter vi åldras. Det är hornlagret vi tar bort när vi använder peeling och som kan uppfattas som en grå hinna när processen blir långsammare när vi åldras.
Hornlagret ger också skydd till huden så därför ska man inte peela för ofta och använda starka produkter. Då störs hudens funktioner.
Under hornlagret finns det cellager varigenom huden andas. Lägger vi på produkter som täpper till porerna kan inte det ske och det kan bildas orenheter och inflammationer.

Läderhuden-Dermis är hudens andra lager och innehåller nerver, blodkärl,talgkörtlar, svettörtlar och hårsäckar. Här finns också det protein och elastin som kallas för bindväv. Det hörs på namnet att den ger huden sin fasthet. När vi åldras minskar fastheten i dem trådar som bindväven består av. Vi kan motverka den processen genom att äta c-vitaminrik kost och använda hudvårdsprodukter som gör att processen blir långsammare. Det finns också massagetekniker som har stor verkan på bindväven t.ex. tibetansk ansiktsmassage. Hit vill du få din näring eftersom blodkärlen finns här. Har du täppt till dina porer når inte ingredienserna in och kan göra sitt jobb.

Underhuden-Subcutis är det tredje lagret. Här har vi mest fett som har till uppgift att skydda våra organ och muskler men det finns bindväv även här. Fettet är en energireserv och det är varken bra att ha för mycket eller för lite underhudsfett. Har du för lite underhudsfett, äter näringsfattig kost och slarvar med hudvård och val av produkter förstår du att det kommer att synas i ditt ansikte och på din kropp. Huden får sin näring både inifrån och utifrån så du behöver vara noga med alla delar.

tisdag 20 juli 2010

Rengöringstips med lavendelolja


Lavendelolja är en olja som är användbar inom flera områden. Mest känd är den för att den är lugnande och antiinflammatorisk. Den är bra om du har känslig hud och är underbar att ha i massageolja som hjälp mot spända muskler. Har du huvudvärk kan några droppar lavendelolja lindra samtidigt som du vilar med fötterna i högläge.

TIPS! När du gör rent din hud tappar du upp varmt, men inte hett vatten i en skål eller i handfatet och tillsätter några droppar lavendelolja, t.ex. Dr Hauschka Bath Oil och rör om.
Doppa en kompress i vattnet, vrid ur och tryck försiktigt över ansikte, hals och bröst. Andas in doften och känn hur den påverkar dig. Det varma vattnet öppnar porerna och lavendeldoften gör dig avslappnad och harmonisk. Nu går du vidare med din rengöringsprodukt som du försiktigt masserar in. Torka bort den med en lavendelkompress och avsluta rengöringen genom att skölja ansiktet med svalt vatten. Det stänger porerna och verkar även det antiinflammatoriskt. Tänk på att om du har ytliga blodkärl ska du aldrig använda för varmt eller kallt vatten.

Fria radikaler och antioxidanter

Vad är det? begreppet är välkänt men kanske inte för alla så därför tar jag upp det här något förenklat.
En fri radikal är en molekyl som startar en kemisk reaktion med en cell. Dvs. påverkar den så att den ändrar karaktär och förlorar sin optimala funktion.

Det här sker hela tiden i kroppens naturliga processer och är inte något konstigt men det finns en rad faktorer som påskyndar processen och därmed bryter ner kropp och sinne snabbare än vad som är nödvändigt. Det finns ingenting som säger att vi behöver åldras med en viss hastighet eller att det inte kan gå väldigt långsamt. Mycket beror på vår livsstil och en del på våra gener.

Faktorer som påskyndar verkandet av fria radikaler är bland annat fysisk och mental stress, rökning, skräpmat med transfetter och onödiga e-ämnen,alkohol, kemikalier och tobak.

För att motverka att detta sker i alltför snabb takt och förebygga nya angrepp behöver vi så klart göra motsatsen till det som orsakar det hela.
Dvs. äta bra mat, sluta röka, använda alkohol med sunt förnuft och undvika onödiga kemikalier i mat, miljö och hudvård. Allt detta har du hört förut men tål att upprepas.

En antioxidant är en enzym som förhindrar ett den fria radikalen får grepp om cellen, Den kan inte fästa på den och orsaka skada. Därför är det så viktigt att vi dagligen äter en färgrik varierad kost,får i oss bra fetter från oljor och nötter och gärna dricker grönt te och äter en chokladbit med högt kakaoinnehåll.

Är du lite äldre och vill jobba anti-age ökar du intaget av antioxidanterna och ser till att få i dig linfrölja också.

Eftersom ekologisk hudvård och naturkosmetik är baserat på växter, örter, bär och frön så innehåller dem naturligt massor av antioxidanter och är en av anledningara till att jag aldrig skulle välja något annat.

Iste


Vad kan vara mer svalkande och gott i värmen än ett glas iste? Självklart gör du ditt eget ekologiska av valfri sort. Gärna grönt eller rött så att du får i dig en boost antioxodanter på samma gång. Lägg gärna i färska örter och några bär så blir det ännu bättre. En variant är att ha frysta bär istället för is.

Jag har gjort mitt te av grönt ekologiskt citron-mango. Det ger en fräsch smak. I glaset ligger också lite citronmeliss och mynta. Myntan är bra för matsmältningen och citronmelissen stärker hjärtat.

Det finns många sorters te och kryddor som är goda tillsammans så det är bara att börja experimentera. Vad behöver din hud och kropp idag?

måndag 19 juli 2010

Äger man olivolja är man rik


Enligt ett italienskt talesätt. Om kassan sinar, du har slut på din bodylotion eller helt enkelt har glömt att ta med den, ska du gå ut i köket och hämta olivoljan som du förhoppningsvis har där.
Den funkar perfekt att smörja in kroppen med efter bad och dusch eller som en kurbehandling när huden behöver extra näring. Kallpressad ekologisk är att föredra med det går bra med andra också. Huvudsaken är att den är extra virgin.

TIPS! Dra av vattnet med händerna lite lätt när du har duschat eller badat, smörj på olivoljan, vänta en liten stund och om du fortfarande är våt kan du klappa lätt med handduken på kroppen.

Olivoljan är fantastisk på många sätt. Den innehåller bland annat fenoler, en antioxidant som tar hand om fria syreradikaler. Den moverkar det skadliga kolestrolet och främjar det goda. Den har höga halter enkelomättat fett samt e-vitamin och mineraler.

Stockholm Green Festival

I fredags gjorde jag ett besök i kungsträdgården och Stockholm Green Festival.
Ett mycket bra initiativ och idé att förlägga den mitt i city så att det är lättillgängligt för alla. Jag tror och hoppas att det lockade en hel del nyfikna som inte skulle ha kommit annars.

Det var svår konkurrens med solen, så det var inte så mycket folk på dagen när jag var där. Jag fick en givande pratstund med Mikael Tillman VD och huvudansvarig för Dr Hauscka som är det hudvårdsmärke jag kommer att jobba med i första hand.

Jag har provat en hel del naturkosmetiska huvårdsmärken som är mycket bra men inget som är bättre än Dr Hauschka vars grundtanke är att ta vara på kroppen och sinnets egen kraft och få den att fungera optimalt.

Jag besökte även Weleda som är ett annat ekologiskt hudvårdsmärke som verkar på både kropp och sinne. Personligen är jag inte så förtjust i en del krämers konsistens men det är naturligtvis en smaksak.Innehållet är fantastiskt bra och som med allt annat gäller det att hitta det som passar en själv bäst.

Som helhet tycker jag att festivalen var bra men hade gärna sett ännu fler utställare. Hoppas att den kommer igen fler gånger

lördag 17 juli 2010

Favoritprodukter för kroppen


Så här i hettan är det extra viktigt med en bra deodorant. Jag har hittat min favorit som jag säkert har använt i 10 år. Den är från Rosenserien som är svensktillverkad och baserad på ekologisk aloe vera. Den innehåller citronester som moverkar dålig lukt, men tillåter huden att andas och svettas vilket den ska göra.

Vanlig deo som innehåller aluminium täpper till porerna och gör att du svettas på andra ställen än under armarna t.ex under brösten. Inte så fräscht.

Har du bara använt vanlig deo hela livet kan det ev. behövas en omställningsperiod för kroppen, speciellt om du också äter mycket skräpmat. Du kan m.a.o. lukta lite svett i början men det går snart över och är inget som andra känner.

TIPS! Ta med deon så att du kan tvätta av dig och applicera på nytt om det behövs under dagen. Du kommer att tycka om den fräscha känslan så ge den en ärlig chans. Den doftar underbart och finns även i herrdoft som är ännu godare. Jag tar sambons allt som oftast!

Duschkrämen är en annan produkt jag inte kan leva utan. På bilden är det den blåa, herrvarianten som även den är godaste. Den är mycket återfuktande så det är inte säkert att du behöver smörja in dig efteråt. Ju mer du använder den desto mer återfuktande effekt får den. Den löddrar i saltvatten också så den är perfekt att ha med när du enbart har hav och sjö att tillgå.

Om att välja ekologiskt


Jag väljer ekologiskt i första hand om jag har möjlighet till det, men som med så mycket annat finns det inte alltid att tillgå. Nagellack är ett exempel, likaså frans och brynfärg och tycker jag, hårfärger. Det finns men fungerar inte optimalt i dagsläget.

Jag tycker inte att man ska bli fanatisk utan använda sitt sunda förnuft och ta det som är det näst bästa. Att vara fanatisk skapar väldigt mycket stress och begränsningar och det motverkar dem goda intentioner och val du gör i övrigt.

Har du inte levt så ekologiskt förut men gärna vill börja så ta små steg i taget. Förändringen sker inte över en natt och det ska funka för dig också, med din livsstil.

En tumregel är att börja byta ut dem produkter du använder varje dag. Tyvärr funkar inte det när det gäller ansiktsvård, då behöver man använda hela "kitet" för att få optimalt resultat. När det kommer till mat är det enklare. Gå igenom ditt basskafferi och se vad du kan byta ut där. Du behöver inte slänga allt på en gång utan byt när en vara tar slut.

Ekologiskt bröd och andra godsaker bakar du själv. Köp ekologiska ingredienser istället.

När det gäller ekologiska varor så är tyvärr inte allt vad det ser ut att vara. Vill du vara så säker du kan, handlar du i en hälsokostbutik. Fysisk eller på nätet.

Den hemlige kocken och Äkta vara, är två böcker som är fulla med intressant information och tips. Finns i pocket. Billigast på Bokus

Varmt välkomna!

Jag är en  klassiskt skolad cidescodiplomerad hudterapeut men jobbar enbart med ekologisk hudvård. Här delar jag med mig av min mångåriga kunskap och ger tips och råd som kan hjälpa dig på vägen till ditt vackraste mest välmående du.

Kroppen och sinnet är så fantastiskt. Det finns så mycket outnyttjad och oanad kraft och energi som vi kan använda för att förändra oss på både in och utsida. Det finns massor som man kan göra för att förändra sin självbild som har med skönhet och hudvård att göra.

Jag ser allt som en helhet dvs. holistiskt. Allt hör ihop. Glömmer du någon del kommer du aldrig att kunna uppnå det du vill. Jag jobbar minst lika mycket med sinnet som det fysiska eftersom det är där vi tenderar att stoppa oss själva. Hur mycket hudvård du än ger dig själv blir resultatet inte lika bra som det skulle kunna om du samtidigt tänker negativt.

Vill man bli av med arg rynkan mellan ögonbrynen eller linjer som gör att man ser trött och sur ut trots att man aldrig känner sig så ser jag inget fel med det så länge man väljer behandlingar som är giftfria och inte skadar kroppen eller huden som en del tyvärr gör trots att motsatsen sägs.

Jag vill inspirera alla till att upptäcka sin egen unika utstrålning och skönhet och få fram den. Det här är något jag brinner för och jag har under många år själv provat allt jag kommer att erbjuda så jag vet att och hur det fungerar.

Varmt välkomna/Katarina